Suomessa sananvapaus on ihmisen perusoikeus
Ihmisoikeusjulistuksen mukaan jokaisella ihmisellä on mielipiteen- ja sananvapaus. Tämän julistuksen mukaan jokaisella on oikeus kenenkään häiritsemättä pitää oma mielipiteensä sekä rajoista riippumatta hankkia, vastaanottaa ja levittää tietoja kaikkien tiedotusvälineiden kautta.
Suomessa sananvapaus on turvattu Suomen perustuslain 12§:ssä. Sananvapautta pidetään yhtenä Suomessa asuvien henkilöiden perusoikeutena.
Suomi on myös allekirjoittanut Euroopan ihmisoikeussopimuksen. Sen mukaan sananvapautta voidaan rajoittaa, mikäli kansallinen turvallisuus, alueellinen koskemattomuus tai yleinen turvallisuus on uhattuna.
Sananvapautta voidaan myös rajoittaa epäjärjestyksen ja rikollisuuden estämiseksi, terveyden ja moraalin suojaamiseksi, muiden henkilöiden maineen tai oikeuksien suojaamiseksi sekä luottamuksellisten tietojen paljastumisen estämiseksi. Tuomioistuinten arvovalta ja puolueettomuus ovat myös niin tärkeitä asioita, että niitäkään ei voi sananvapauden nimissä uhata.
Maailmassa on useita valtioita, joissa mielipiteen- ja sananvapaus ei toteudu, vaan esim. valtio estää kansalaisiltaan pääsyn vaikkapa internetiin tai sensuroi mediaa.
Tällaisia valtioita ovat mm. Kiina, Pohjois-Korea ja Turkki.
Monissa valtioissa vainotaan mm. toimittajia ja kirjailijoita, sillä heidän sanomansa ei miellytä valtaapitäviä poliitikkoja. Ihmisoikeusjärjestöt järjestävät kampanjoita vapauttaakseen aktivisteja, jotka on vangittu mielipiteidensä vuoksi.
Suomi on sananvapauden ykkösmaa (Helsingin Sanomien artikkeli)
Elävä arkisto Yle: sananvapaus (artikkeleita ja videoita)
Elävä arkisto Yle: mielipidevangit (artikkeleita ja videoita)
KOULUJEN KIRJEMARATON 2016
Ihmisoikeudet.net
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti