perjantai 1. marraskuuta 2013

Kielen synty

- Kuinka monta kieltä maailmassa puhutaan?
- Milloin kyseessä on kaksi eri kieltä vai yhden kielen eri murteista?
- Osasivatko Neanderthalin ihmiset puhua?
- Mitä tarkoittaa susilapset?


Kieli ja murre


Maailmassa puhutaan tällä hetkellä
6 000 - 9 000 kieltä, riippuen laskentatavasta. Aina ei ole selvää, onko kyseessä kaksi eri kieltä vai yhden kielen eri murteista.

Kahdesta eri kielestä puhutaan silloin, jos kielen puhujat eivät ymmärrä toisiaan vaivattomasti. Esim. suomalainen ja virolainen voivat ymmärtää osia toistensa puolesta, mutta kielten sanasto poikkeaa kuitenkin niin paljon toisistaan, että suurin osa puheesta jää ymmärtämättä tai syntyy hassuja väärinkäsityksiä.Afganistanissa puhuttu darin kieli on indoeurooppalainen kieli ja se on läheistä sukua Iranissa puhutulle persian eli farsin kielelle. Vaikka kielten kielioppi on samankaltainen, sanastoltaan kielet eroavat niin paljon,että darinkieliset eivät ymmärrä hyvin persiankielistä tekstiä.


Englantia puhutaan eri tavalla esim. Australiassa, Isossa-Britanniassa, Kanadassa tai Yhdysvalloissa. Tällaisia erilaisia tapoja ääntää kieltä sanotaan aksentiksi eli korostukseksi. Esim. suomalainen puhuu englantia erilaisella korostuksella kuin esim. venäläinen.

Näytteitä englannin kielen eri aksenteista:

POSH English (yläluokkalainen brittiaksentti)
Englannin 35 eri aksenttia by soundlyawake


Yksittäisen maan sisälläkin puhekielissä on eroja. Saatat helposti erottaa, mistä päin Suomea puhekumppanisi on kotoisin. Turun murteen tai savolaismurteen erottaa aika nopeasti. Yhtä lailla muut kuulevat nopeasti, että sinä olet kotoisin Hämeestä. Vaikka omasta mielestäsi puhut "ihan normaalisti", puhekielesi paljastaa sinut pirkanmaalaiseksi. Murteet poikkevat toisistaan sekä aksentiltaan, sanastoltaa ja jopa kieliopiltaan.

Meillä päin Suomea -materiaali

Kielen synty

Lähde: Wikipedia
Kieli on ihmislajille tyypillinen ominaisuus. Puheen tuottaminen vaatii puheentuottamismekanismia, joka muodostuu keuhkoista, henkitorvesta, kurkunpäästä ja ääntöväylistä. Jos tämä mekanismi on olemassa, puheentuottaminen onnistuu. Voit tutustua aiheeseen tarkemmin seuraavasta linkistä. Finnlectura.fi: puheen tuottaminen: ääntöelimet

Tutkijat ovat yrittäneet selvittää, mitkä nykyihmisen edeltäjät ovat osanneet käyttää nykyisenlaista äänteisiin perustuvaa kieltä viestintään. Amerikkalaiset tutkijat ovat havainneet, että Etiopiassa elävät tseladat eli etiopianpaviaanit käyttävät viestinnässään monimutkaista huultenmaiskauttelua, joka rakenteeltaan ja rytmiltään muistuttaa ihmisen käyttämää kieltä. Lue lisää... Nykyihmisen ja neandertalinihmisen kallojen erot.
Neandertalinihmisen kallo oikealla. (Lähde: Wikipedia)
Koska puheentuottaminen vaatii tietynlaista kurkunpään rakennetta ja ääntöväylän hienomotoriikkaa. Nykyihmisten edeltäjien kalloja tutkittaessa on tehty päätelmiä siitä, millä lajilla on ollut fysiologisia edellytyksiä tuottaa nykyihmisen puheeseen kuuluvia äänteitä.

Viime vuosisadan puolella tiedemiehet olivat sitä mieltä, että Neanderthalin ihminen ei osannut vielä puhua, mutta samaan aikaan maapallolla elänyt Cro Magnonin -ihminen osasi. Uusimmat tutkimukset tuonevat uutta tietoa. On nimittäin todistettu, että nykyihminen on jopa risteytynyt Neanderthalin ihmisen kanssa ja osalla nykyihmisistä, esim. eurooppalaisilla, on perimässään Neanderthalin ihmisen geenejä. Lue lisää...

Nykyihmisen alkukoti on ollut Afrikassa, josta laji aloitti maailmanvalloituksensa noin 80 000 vuotta sitten.
Lue lisää...

Videoita ihmisen evoluutiosta:

Becoming human (englanniksi)
Ihmisen evoluutio selkokielellä (tekstitys suomeksi)

Eri puolilla Afrikkaan asuneilla heimoilla on ollut varmasti omat kielensä. Kun ne ovat asuttaneet uusia alueita ja kohdanneet toisia heimoja, kielet ovat saaneet toisistaa vaikutteita ja niitä on kehittynyt lisää. Alun perin samasta kielestä on alkanut kehittyä oma murteensa ja aikojen kuluessa kokonaan oma kielensä.

Yhtä lailla kun kieliä on syntynyt, niitä myös kuolee jatkuvasti. Perehdymme maailmankieliin paremmin yhdeksännellä luokalla.

TEHTÄVIÄ:

Tutustu susilapsista kertovaan materiaaliin tästä.

Kirjallisuutta:

Kaunokirjallisuudesta tuttuja susilapsia ovat mm. Mowgli ja Tarzan.

Rydyard Kipling: Viidakkokirja
Edgar Rice Burroughs: Tarzan-kirjat


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti